La chaleur

 • dag 15/16/17/18/19
 • op 22/23/24/25/26 juli
 • overnachtingsplekken: Lalobbe, Chateau Porcien, Boult-sur-Suippe, Reims, Rilly de Montagne
 • dagafstanden: 20/22/24/19/12 km
 • totale afstand: 382 km

Voor Reims liep ik een aantal dagen door landbouwgebied met bijna geen bomen, dus geen schaduw. In de hitte, la chaleur, kreeg veel bezorgde berichtjes van het thuisfront van hoe het ging. Dronk ik wel genoeg? Dit desolate, lege land, met veel lege dorpjes, zonder winkels, cafeetjes en bakkertjes, onverwachte gastvrijheid en vriendelijke heid van de plaatselijke bevolking, een kop koffie bij een mevrouw in de tuin, een paar appeltjes van een meneer die in zijn boomgaard bezig was, en verder……..suikerbietvelden, tarwevelden……

Ik vond het op de een of andere manier heel bijzonder, zinderende hitte, trillende lucht boven de gescheurde aarde, ruimte, bloeiende bloemen in de berm, vlinders, insecten, kraakheldere luchten. Het rustige ritme van de eigen voetstappen. Mooie context waarin de mind eigenlijk niets meer hoeft, waarin zelfs de weerstand tegen de  hitte oplost . Wat blijft als de weerstand tegen wat is oplost..??

In dit lege land, waar ik overdag veelal alleen liep, was ik zo aangeneem verrast door de hartelijke ontvangst en gastvrijheid bij een aantal overnachtingsplekken. In Lalobbe bij de Karin en Tom Roelvink en in Boult-sur-Suipe bij Jean Francois en Odille en hun kleinkinderen. Heel vanzelfsprekend opgenomen in de familie voor een nacht. Zo fijn…In Chateau Porcien liep het net even anders. Hie zou een mooi slaapzaaltje zijn speciaal voor pelgrims, een gebouwtje van de Marie. Volgens een medewerker in het gemeentehuis zou ik bij de plaatselijke bar de code krijgen van de deur als ik daar 10 euro betaalde. Bij de bar, waar ik rond een uur of vier ’s middags aankwam, zaten op dat tijdstip al behoorlijk wat mannelijke, plaatselijke bezoekers aan een glas bier. Ze hingen of stonden aan de bar, waar mij, na betaling, luidkeels de code van de pelgrimsopvang werd toevertrouwd. Tjesus,…moest nou echt iedereen daar aanwezig dit horen? Niet grappig. De pelgrimsopvang was een keurig gebouwtje schuin tegenover de bar, ik bleef de enige gast daar, en voelde me echt niet op mijn gemak, omdat de deur van binnen niet op slot kom en iedereen die de code kende van buiten naar binnen zou kunnen. Pfff, kon me toch niet echt ontspannen. het hele dorp wist schijnbaar de code. Gelukkig geen nachtlijk bezoek gehad en wat was ik blij toen het licht werd en ik weer op pad mocht.

En dan Reims!! Op 26 juli, de naamsdag van onze heilige Jacobus, arriveerde ik bij de enorme kathedraal met de lachende engel. Ik voelde me zo trots, alsof ik al bijna in Santiago aan was gekomen. Mam, man, nog geen drie weken onderweg en ik was al in Reims!! In de kathedraal en in de jeugdherberg ontmoette ik o.a. Peter en Christina, een Austalisch stel lopend van Canterbury naar Rome, Michel die op de fiets uit Valkenswaard was vertrokken op weg naar Santiago en en Nathan uit Luik, waarmee ik eerder liep vanuit Rocroi. Ter ere van de heilige Jacobus was er een dienst in de kathedraal met aansluitend een borrel bij Daniel, een van de vrijwillers van RP51, de organisatie die de bewegwijzering voor de pelgrims verzorgt in deze streek. Wij, de pelgrims, werden van harte uitgenodigd bij de borrel, en igevraagd of we onze ervaringen wilden delen over het gebruik van het nieuwe routeboekje van RP51. In mijn mooiste Frans hield ik een speech over het geweldige routeboekje ,en ontving applaus en champagne. Aansluitend een gezellige avond op het plein met een lichtshow bij de katedraal. Lang geleden dat ik na 12 uur in mijn bedje rolde. Uitslapen de dag erna.


Commentaren: 2

 • #1Angelien (donderdag, 26 juli 2018 22:42) Jeetje Marion, wat ben je al ver! Je blog inspireert me enorm en ik zie er steeds naar uit je stukjes te lezen. Ik ga het oplossen van de weerstand meenemen……..
  Goede reis verder, lieve groet Angelien
 • #2Marielle Jongen (vrijdag, 27 juli 2018 17:24)Mooie foto van de weidsheid die jou vergezelt!

  Ga zo door : )

  Liefs, Mariëlle Jongen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s