Water, Champagne en een bliksembezoek

 • dag 20/21/22/23
 • op 27,28,29,30 juli 2018
 • overnachtingsplekken Epernay, Moussy, Montmort-Lucy, Sézanne
 • dagafstanden: 24/6/18/32
 • totale afstand: 465 km

En zo liep ik vrijdag, zaterdag en zondag dwars door de champagne streek. Prachtig, groene wijnstokken overal ,heuvelachtig, stoffig en heet…. ik vertrok vrijdag vanuit de meest onvriendelijke (en ook nog de duurste) overnachtingsplek tot nu toe.  De eigenaresse vond het maar zielig dat ik te voet voor dat enorme hek stond van haar betonnen parkeerplaats en de rest zal ik jullie besparen. Ik vraag me dan af wat er is gebeurd dat zij haar hart heeft moeten sluiten. Mooie boeddhistische oefening om daarbij te blijven en haar het beste toe te wensen.. wat vriendelijkheid toch kan betekenen….. Enfin, het was de afgelopen dagen nog steeds erg warm. De dorpjes zijn leeg, geen bakker, epicerie of bar-tabac. Die zijn de afgelopen 20 jaar bijna allemaal verdwenen. Maar de kerkhoven zijn er in alle pracht, met heerlijk schoon en fris drinkwater, een verplichting vanuit elke Franse gemeente. Hoe een bijzondere pleisterplaatsen..zulke plekken dragen een plechtige en liefdevolle stilte in zich, die de uitgestrekte ruimte van het landschap versterken. Ik nam daar dus regelmatig een water pauze…een alternatief terrasje zeg maar. Als er al mensen waren daar, dan verzorgden ze liefdevol het graf van een overleden familielid. Het contact beperkte zich tot glimlachen, zoals op bij een retraite. Stille verbinding. Gelukkig houd ik van die stille ruimte, ik vind mezelf een enorme geluksvogel om dit te mogen ervaren, maar als je graag het liefst mensen om je geen hebt is deze streek niet de plek waar je moet gaan pelgrimeren.

De kinderen hebben gevlaggenzwaaid, de “tante uit Nederland” krijgt Champagne

Niet alleen maar stilte.ook mooie ontmoetingen en gezelligheid. Vrijdagavond logeerde ik bij een geweldig gastgezin, in Epernay, midden in de Champagne streek. Een bijzonder contrast met de avond ervoor. Josete had net de weg naar Compostela vanuit Arles gelopen in 82 dagen, en had nu haar kleinkinderen te logeren. Ik mocht mee naar de eindpresentatie van het kinderkamp. Ik werd geïntroduceerd als de tante uit Nederland…in de brandende zon voeren de kinderen dansjes uit op het podium, o.a. de Franse variatie op de vogeltjesdans, en een Franse vlaggenzwaaishow, vanwege de winst van het WK. De ouders, grootouders en tantes razend enthousiast applaudisseren en fotograferen. Het ging uiteindelijk natuurlijk om de borrel na afloop met…Champagne, die hier wordt gedronken alsof het een eenvoudig biertje betreft. Voor de kinderen limonade en heel veel snoep. Voor de volwassenen zelfgemaakte hapjes. Van Jacques, de man van Josete, leerde ik dat je met dit warme weer heel snel moet drinken, want zodra het glas warm wordt gaan de bubbels eruit en dan smaakt het niet meer. Er kwam geen einde aan de hoeveelheid glaasjes die mij werden toegestoken en enigszins onvast op de benen keerden we huiswaarts waarna Josete nog eens ging koken, en bij de maaltijd….jawel: een fles champagne werd geopend. Eenmaal open moest ie op.  Wat heb ik goed geslapen die nacht!!

Re-united voor even….

En dan afgelopen zaterdag! Mijn meiden Jasmijn en Jade komen op bliksembezoek met de auto. Jasmijn net terug na bijna 6 maanden Brazilië, en Jade net klaar met haar vakantiebaan in de Ardennen. Wat heerlijk! Voor de gelegenheid een driepersoonskamer gereserveerd in het enige hotel in het dorpje Moussy. Terassje, eten, slapen en ontbijten. Wat ben ik trots op mijn meiden, en wat ga ik ze missen de komende maanden.Commentaren: 4

 • #1Freek (dinsdag, 31 juli 2018 21:28) Mooie verhalen Marion!!
 • #2Margriet (woensdag, 01 augustus 2018 19:53) Lieve Marion❤️,
  Ik heb al je reisverslagen gelezen en blijf je volgen.
  Heel fijn om te lezen hoe jij deze bijzondere tocht loopt , wat je ziet en meemaakt. De foto’s maken het helemaal compleet. Er is bij mij ook een verlangen om deze tocht te doen zoals ik je verteld heb tijdens onze lunch bij pand P met het pelgrimsboek van mijn vader tussen ons in. Met jou en mijn vader als inspiratie gaat het zeker een keer lukken. Weet dat ik in gedachten en al lezend bij je ben.
  Tot je volgende bericht.
  Heel veel liefs Margriet
 • #3Geert Jan (woensdag, 01 augustus 2018 20:09) Hoi Marion, leuk om jou korte en persoonlijke verhalen te lezen en de afwisseling van naar naar binnengericht te kunnen zijn en dan weer iets deken net onbekende mensen due op je pad komen. Wat gaat het rap dat lopen. Succes � ❤️. Xx GJ
 • #4Mathilde (zaterdag, 04 augustus 2018 13:41) Dag Marion, wat ben je al ver! Erg leuk om je verhalen te lezen. Stoer van je dat je dit avontuur bent aangegaan. Heel veel plezier verder bij het lopen, de ontmoetingen en de overnachtingen. Elke dag weer anders. Ik blijf je volgen en raak steeds meer geïnspireerd.
  Liefs,
  Mathilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s