Optocht

 • Dag 71/72/73/74/75/76
 • Op. 16/17/18/19/20/21 september 2018
 • Overnachtingplekken: Saint-Palais/Saint-Jean-le-Vieux/Huntto/Roncesvalles/Larrasoaña/Cizur Menor
 • Dagafstanden: 35/28/10/21/28/21
 • Totale afstand: 1645 km

Jaaaaaa…ik ben al helemaal naar Spanje gelopen…niet te geloven….!!! Nog maar 740 km naar Santiago, echt nog maar een kippeneindje (is dit een uitdrukking?😁)Afgelopen woensdag was de grote dag van de oversteek van de Pyreneeën. Zondag en maandag had ik mezelf nogal een beetje veel laten lopen in Baskenland en daarbij was het boven de 30 graden en erg bergachtig. Dus besloot ik dinsdag tot een soort van halve rustdag voor ik de oversteek zou wagen. Een beetje weemoedig om Frankrijk na meer dan bijna twee maanden te verlaten. Ik liep door St. Jean Pied de Port heen op dinsdag en sliep in het hogergelegen Huntto. Met nog 20 andere pelgrims vertrok ik bij het krieken van de dag . Binnen vijf minuten liep ik in de mist en met mij vele anderen, een paar honderd, die in het donker uit SJPP waren vertrokken . Tijdens mijn koffiepauze in de herberg van Orrison ontmoette ik Dave uit de USA en Paul uit Nederland en besloten we gedrieën verder te lopen in de optocht nog 15 km bergop en 5 naar beneden. De mist loste op. Wat een waanzinnige uitzichten de hele dag en veel opgewekte en vriendelijke pelgrims. Voor velen de eerste dag van hun tocht, en dus nog blaarloos😳.

Paul, Dave, Marion

In de aankomstplek Roncesvalles werd de enorme pelgrimsherberg gerund door Nederlandse vrijwilligers. Meer dan 200 mensen slapen hier elke dag. Ik had gedacht dat ik mezelf in de massaliteit een beetje verloren zou gaan voelen en heimwee zou krijgen naar de rust van de Franse pelgrimswegen en plekken maar de realiteit bleek heel anders. Het voelde als een groot feestje.!! In de herberg en ook op het terras en bij de pelgrimsmaaltijd met heel veel mensen was het een gezellige boel.

Terras in Roncesvalles, iedereen blij

Na vier dagen lopen in de Camino optocht in Spanje ben ik nog steeds erg blij en verbaast over de hoeveelheid mensen, de gezelligheid, de terrasjes en eetgelegenheden op elke paar kilometer, over hoe goed de bewegwijzering is, over hoeveel accommodatie er is. Geen reserveringen meer voor slaapplekken, geen planning voor het traject, mijn navigatie-app heb ik niet meer gebruikt sinds ik in Spanje ben. “You never walk alone,” dat ervaar ik hier elke dag. Ontelbare pelgrims gingen me voor en zullen volgen. Wat een feest, een beetje kermis. Heel bijzonder.Commentaren: 5

 • #1Jan (zaterdag, 22 september 2018 20:01)Hoi Marion,
  Oeps ik kwam er achter dat ik al een paar blogs gemist had. Dus even snel bijgelezen.
  Wat bijzonder om te horen dat je al in Spanje bent! Echt niet te geloven helemaal met de benenwagen (of is het benewagen ;-)) Maakt niet uit.
  Geniet ervan en tot de volgende blog…..Lieve groet, Jan
 • #2Jeroen (zondag, 23 september 2018 11:41) Hoi Marion, Weer even bijgelezen en onder de indruk van het aantal kilometers dat je hebt gelopen. Ook Henk heeft me bijgepraat op onze laatste Calcutta Rescue vergadering in Doetinchem. Ik zou zeggen hou vol en geniet van iedere kilometer die je loopt.
 • #3Geert Jan (maandag, 24 september 2018 12:52) Hallo Marion,
  Geweldig om te lezen dat je in Spanje zit!! Wat gaat allemaal voorspoedig. Een groet uit het Tibetaanse China x GJ
 • #4Marielle Jongen (maandag, 24 september 2018 22:26)Lieve Marion, wat heerlijk om jouw blogs te lezen. Disfruta España (geniet van Spanje)!! Marielle.
 • #5Dave (vrijdag, 02 november 2018 23:45) What a great time we had. The teacher & student off into the wild. BIG thanks for helping me understand the Camino and its ways.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s