Dankbaar

het het einde van de wereld en het einde van mijn schoenen

Terug richting Parijs met de trein vanuit Santiago schijf ik de laatste blog over mijn pelgrimstocht. 
Het gevoel van voldaanheid, overvloed en dankbaarheid overheerst. Dankbaar voor deze prachtige ervaring van 108 dagen “on the road”.

Het doel is de weg, de weg is het doel.Er is geen weg…

Het gedicht van Antonio Machado illustreert dat zo mooi:

Wandelaar, jou voetstappen zijn de weg, niets meer

Wandelaar, er is geen weg, de weg maak je al lopende

Al lopende maak je een weg

en als je omkijkt,zie je het spoor,dat je nooit meer zult bewandelen

wandelaar, er is geen weg, alleen de rimpelingen van de zee.

Het doel is de weg, de weg is het doel, er is geen weg, alleen de rimpelingen van de zee…

Dankbaar voor alle bijzondere ontmoetingen met pelgrims en hospitalero’s en andere mensen op de weg. De vriendelijkheid, behulpzaamheid en gastvrijheid onderweg die ik mocht ontvangen. Dankbaar voor het thuisfront, mijn dochters en mijn man, familie, buren en vrienden,die mij bleven steunen in mijn lange afwezigheid. Dankbaar voor het Anahata yoga docenten team, die de lessen in de studio  hebben verzorgd tijdens mijn afwezigheid. Dankbaar voor alle reacties op de blog, de belangstellende appjes, telefoontjes en  mailtjes. Dankbaar voor het fantastische functioneren van mijn voeten, benen en mijn hele lichaam, waardoor ik met relatief gemak heb kunnen lopen.  Dankbaar voor het feit dat er elke nacht een bed was waarin in kon rusten. Dat ik mijn bezwete, vermoeide lijf dagelijks kon wassen of douchen. Dankbaar voor alle zonsopgangen en zonsondergangen. Dankbaar voor de overvloed aan natuur, bos, velden, bomen , struiken, bloemen. De pracht en diversiteit van de landschappen. De dieren onderweg: vlinders, insecten, vogels, herten, koeien, honden en katten die ik ontmoette. Dankbaar voor de zon, die zo overvloedig heeft geschenen tijdens mijn wandeling. Dankbaar voor alle maaltijden onderweg. Dankbaar voor de bewegwijzering en mijn app maps.me die me de weg wezen. Dankbaar voor de ervaringen van ruimte, inzicht, vrijheid, verbinding, vertrouwen en liefde. Dankbaar voor de weg. Dankbaar voor het leven…..

Gracias a la vida – Mercedes Sosa

En de allerlaatste: Moge alle wezens gelukkig zijn. Lokah samasta sukino bhavantu

Lokah Samasta Sukina Bhavantu – David Lurey

Hierna zie je een impressie van mijn treinreis terug tot en met Parijs. Elke pelgrim die teruggaat naar Nederland kan ik deze treinreis van harte aanbevelen. The slow way….zoveel rustiger en veel beter dan vliegen (en zoveel sneller dan lopen 🙂 . Een feestje van herkenning om bij een aantal stations de namen te zien waar ik op de heenweg doorheen gelopen ben. De treinroute loopt langs de Camino Frances plaatsen Ponferrada, Astorga, Leon, Sahagun en Burgos. Daarna buigt de treinroute af richting Irun (prachtig door de bergen van Baskenland). In Frankrijk gaat de trein verder via Hendaye en Bordeaux en volgt vanaf Mussidan weer een stukje camino via Perigueux, Thiviers tot aan Limoges.

Ter informatie voor andere terugkerende Santiago-gangers. De treintickets boekte ik een paar dagen voor vertrek via de app rome2rio en thetrainline

Er gaat een trein per dag rechtstreeks van Santiago naar Irun om 10 uur ’s ochtend. Die doet er bijna 12 uur over. Ik betaalde daar 45 euro voor. Savonds overnachtte ik in Irun. In de ochtend nam ik een metro van Irun naar Hendaye. Mijn Franse treintickets boekte ik vanaf Hendaye tot aan Parijs via de trainline.com.


Commentaren: 10

 • #1Marielle Jongen (donderdag, 25 oktober 2018 20:29)
  Je sluit af met 1 van de mooiste liedjes ever : )
  Goed thuis lieve Marion !
 • #2Thya (donderdag, 25 oktober 2018 22:05)
 • Goede reis terug ,wat heb ik een bewondering voor jou prestatie !
  Groeten Thya
 • #3Jan (vrijdag, 26 oktober 2018 13:38) Dank je wel en Namaste Marion!
 • #4Eef (dinsdag, 30 oktober 2018 10:22)Jeetje! Je hebt het gedaan en volbracht! Ik bewonder je.
  En terwijl ik de laatste dagen vaak aan je wandeling dacht ( ik had je al een paar weken niet gevolgd) en waar je zou zijn…ben je dus “gewoon ” al weer in ons buurtje.
  Welkom!!
 • #5Jeroen (woensdag, 31 oktober 2018 21:50)Dankbaar dat je deze reis met ons hebt willen delen. Wel thuis…
 • #6Esmee (zondag, 04 november 2018 20:42)Geweldig om jouw belevenissen en mooie ervaringen te hebben gelezen de afgelopen tijd. Je hebt me heel erg geïnspireerd! En wat fijn dat je lichaam zo goed heeft mee gewerkt. Hier kun je nog je leven lang van nagenieten!
  Groetjes Esmée
 • #7Willeke (zondag, 11 november 2018 15:20)WoW!!! Wat een prestatie, wat een belevenis en wat een onvergetelijke ervaring! Welkom terug!
 • #8Pleuntje (zondag, 11 november 2018 20:12)Bedankt voor je mooie verhalen en respect voor de tocht die je gemaakt hebt, geweldig! Welkom thuis!
 • #9Michelle Verouden (maandag, 19 november 2018 11:43)Prachtig Marion! Wat een waardevolle ervaring. Welkom thuis!
 • #10Marjolein (woensdag, 02 januari 2019 15:06)Goed gedaan!
  Ik genoot stilletjes mee van alles wat je deelde;
  Dank daarvoor ��

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s