(Weers)omslag

  • zondag 3 maart 2019, dag 4
  • Viana do Castela – Caminha 28 km
  • totaal 112 km

Het weer is omgeslagen. Vanmiddag liep ik in de regen Caminha binnen, de eindbestemming voor vandaag en de laatste overnachting in Portugal. Aan de overkant van de rivier de Minho lonkt Spanje. Niet alleen het weer is omgeslagen, bij mij van binnen is de sfeer ook omgeslagen. Gisteravond heb ik nog tot laat gelezen in het het dagboek van Etty Hillesum , “Het verstoorde leven”. Dit boek kan ik blijven lezen, en telkens ontdek ik nieuwe dimensies. Ik ben er (opnieuw) enorm door geraakt en merk dat dit een impact heeft vandaag tijdens het lopen. Van een wandeltocht veranderde de tocht in het lopen van het levenspad, en werden alle voetstappen opgedragen aan het menselijk lijden en het verlangen naar vrijheid van dat lijden. En het herkennen van de menselijke neiging om door uiterlijke omstandigheden de immense ruimte van het hart te laten overwoelen. Zo’n Camino is natuurlijk een metafoor voor het levenspad , maar wat als je, zoal Etty beschrijft, weet dat je deel uitmaakt van een collectieve beweging die het uitroeien van Joden in de 2e Wereldoorlog als doel heeft. Hoe loop je dan? Dit en nog veel meer reflecteerde ik van binnen terwijl de mooie landschappen aan me voorbij trokken en de hemel langzaam donkerder kleurde.

Onderweg in een koffietentje ontmoette ik pelgrim Marita. Uit Hilvarenbeek. Zij is dezelfde dag uit Porto vertrokken, met hetzelfde plan en dezelfde terugvlucht uit Santiago. Na deze gezellige koffiepauze liepen we apart verder. Beiden hadden we behoefte aan het alleen zijn tijdens het lopen. De pelgrimsopvang in Caminho bleek nog gesloten en “toevallig” kwamen we elkaar tegen in het hotel Gallo d’Oro, waar onze kamers naast elkaar bleken te zijn. Samen lopen we door de stromende regen naar de eerste beste bar, en daarna eten we een hapje in een wazig restaurant/snackbar. Ook zij loopt haar tweede camino en is de carnaval ontvlucht. We raken niet uitgepraat. Veel lol en veel diepgang in onze gesprekken. Wat fijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s