Het fuikgevoel

  • maandag 4 maart 2019, dag 5
  • Caminha – Valence 30 km
  • totaal 142 km

Prachtig wandelweer was het, graadje of 13 en nauwelijks regen. Volgens Brierley was er een nieuw aangelegd pad langs de rivier, maar op de bewegwijzering stuurde mij telkens omhoog boven de bebouwing, de groene heuvels in. Bij de bakker in een dorpje kwam ik Marita weer tegen en dronken we koffie, we deelden samen onze ideen over het leven: wat is nou het echte leven, thuis of op het Camino. Wanneer speel je een rol die bij je past en wanneer niet?”. We lopen daarna weer apart verder. De gele Santiago pijlen stuurden me telkens omhoog ,maar ik wilde naar beneden, vanwege dat pad langs de rivier. Lekker eigenwijs, tegen de stroom in ( dat schijn ik wel vaker te hebben). Het gevonden nieuwe eco-pad liep helemaal door tot aan de rand van Valenca, zo’n 20 km onafgebroken groen, bomen, rivierstrandjes en picknickbanken. Meditatief lopen. Ik had de dag ervoor al besloten door te lopen naar Tui in Spanje. Toch liep het net even anders uiteindelijk. In Valenca, de laatste plaats in Portugal liep ik mezelf vast in soort fuik….. De Camino loopt dwars door en over het middeleeuwse fort en de uitgang loopt onder de muren van het fort door naar de brug over de rivier naar Spanje, dat was althans op het kaartje zo aangegeven. Vanwege wegwerkzaamheden stopte de weg zomaar midden in het donker….. Met mijn zaklamp scheen ik in het diepe duistere gat en zag helemaal niets…een diep duister gat dus. “Daar moet ik niet zijn, dat kan niet de bedoeling zijn” Terug dus, ik zag ook nog eens helemaal niemand het aan te kunnen vragen. Een desolaate vreemde plek. Wel zag ik een zijpoort, de weg was daar ook opgebroken maar ik ontdekte een soort zand en puinbrokken laantje in het halfduister. “Ah, dat zou de uitgang kunnen zijn”. Ik klauter tussen de puinbrokken kom uiteindelijk uit op een plek waar je een heel mooi uitzicht hebt naar de brug naar Spanje maar die omsloten is door oude muren en doodloopt. Niet dus. Ik begon een beetje geïrriteerd te raken “waarom kom er niet uit en waarom wijzen de pijlen wel die kant op?” Nog steeds geen mens te zien, nog een keer de pijlen volgen, met zaklamp erbij, maar weer hetzelfde, de weg stopte hier, en eindigde in een diepe donkere afgrond, echt vreemd…..Terug dan maar, misschien is er iemand aan wie ik het zou kunnen vragen. Er waren geen mensen op straat, en mijn aandacht viel op een mooi gebouw,…een soort sprookjespaleis. Het bleek een luxe hotel. Ik belde aan om de weg kunnen vragen. Een aardige man deedt open. Hij leekt echt precies op mijn neef Jan, zijn dubbelganger, apart zeg….”Neef Jan” zei dat er wel vaker pelgrims aanbellen die de weg kwijt waren en dat er een zijuitgang was, 5 minuten teruglopen, en dan zou je onder langs de muren naar de brug naar Spanje kunnen lopen. Op dat moment voelde ik eigenlijk pas hoe moe ik was “Wat kost hier een kamer?” hoorde ik mezelf vragen. “50 euro”, zei Jan “speciale pelgrimsprijs, wil je hem zien, het is een hele mooie kamer”. Man, man , mooi bleek nog zacht uitgedrukt……wat een waanzinnige kamer ! Een totaal gerenoveerd middeleeuwse zaal met aangrenzend vertrek met zithoek en een badkamer met ligbad…..echt niet normaal. Dus deze vermoeide pelgrim ligt hier nu met een grijns van oor tot oor op dat enorme luxe bed haar blog te schrijven. Ze gaat dus vannacht nog even in Portugal blijven, ongepland en totaal naar haar zin, met uitzicht op de brug naar Spanje … Marita blijkt in de albergue te zitten aan het begin van het dorp, en ik loop terug door het fort om haar op te halen zodat we samen een hapje kunnen gaan eten. We hebben enorme lol en ik waarschuw Marita voor de fuik, die ze morgen tegen zal komen. Terug in mijn “kasteel” breng Jan nog een glaasje Port voor het slapen gaan. ….. Lang leve de fuik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s