Mini rootsreis deel 1

  • 6/7/8 juni 2019
  • Tilburg-Middelbeers 32 km
  • Middelbeers – Bergeijk 27 km
  • Bergeijk – Lozen (B) 25 km
  • totaal 84 km

Mijn pelgrimshart verlangde weer eens naar het simpele pelgrimsleven. Dit keer gewoon in de buurt van mijn woonplaats. Met een volle zomer voor de boeg met een reis naar Suriname, een CAY workshop geven in Ecolonie en een CAY workshop volgen in Nartheac, kwam ik uit op de wandelmogelijkheid van 1x 3 dagen en 1x 4 dagen.. tja, niet veel maar beter dan niets.

Er lopen natuurlijk genoeg lange afstands wandelpaden door Nederland, maar het pelgrims-aspect in het lopen heeft voor mij op de een of andere manier een meerwaarde. Komt het door mijn katholieke roots dat ik telkens bij een kerkje of kapeltje smelt? Internet onderzoek deed me doen uitkomen bij het pelgrimspad. Maar daar liep ik eerder meerdere etappes van als voorbereiding op mijn grote Camino. De moderne pelgrimage “Walk of Wisdom” rondom Nijmegen sprak me ook aan, maar omdat het een rondwandeling is leek het me jammer om die halverwege af te breken. Die kan ik mooi een keer lopen als ik 5 of 6 dagen achter elkaar de tijd heb. Van het Peerkepad had ik wel eens vaag gehoord. Op De website www.peerkepad.nl las ik :”pelgrimeren van een van een Heilige naar een Zalige”, of andersom “van een Zalige naar een Heilige”. Van Peerke Donders naar Sint Gerardus. Perfect, heerlijk katholiek, perfecte afstand (166 km) voor mijn beschikbare tijd. Het boekje bevat, behalve pietepeuterige routekaartjes en redelijke beschrijvingen, ook bezinningsteksten. Ik kwam erachter dat de route vanuit Tilburg terug liep naar Wittem. Voor mij een route die een reis terug in de tijd vertegenwoordigede. Van het Brabant, waar ik al decenia lang woon naar Limburgs, waar ik mijn jeugd doorbracht. Een soort rootsreis , zeg maar…en mooi dat ik ook nog Vessum zal aandoen, waar mijn Camino vorig jaar starte als eerste stop vanuit Eindhoven.

Het feit dat de route niet was bewegwijzerd (soms viel ie wel samen met andere wel bewegwijzerde routes) in combinatie met de ultra kleine haast leesbare kaartjes in het gidsje maakte het soms wel uitdagend om de route te vinden. Was weer erg blij met met maps.me, zo kon ik naar het volgende dorpje of stadje navigeren als de routebeschrijving niet duidelijk was.

Overnachten deed ik bij adressen van Vrienden op de fiets

Recent zag ik de documentaire Camino – een zelfportret in 2 miljoen stappen van Martin de Vries, die al selfies filmend van Le Puy naar Santiago liep. Een integer en eerlijk portret waarin zichtbaar werd hoe de pelgrim zichzelf tegen kwam en op zichzelf en zijn leven reflecteerde. Na de vertoning in het Natlab kwam Martin zelf op het podium voor een “meet en greet” om vragen van kijkers te beantwoorden. Geïnspireerd door de documentaire besloot ik eens te gaan experimenteren met het maken van korte filmpjes onderweg. Het verhaal en de ervaring verteld zichzelf dan. Daar had ik tijdens mijn vorige twee pelgrimstochten eigenlijk nooit over nagedacht. Kwam er achter dat ik dan wel in de breedte moet filmen, anders moet je je hoofd kantelen als je zo’n filmpje afspeelt op de laptop. Of iets anders ermee doen, maar geen zin om dat uit te zoeken.

In dit eerste deel van het Peerkepad maakte dit pad een omtrekkende beweging rondom Eindhoven. De afstand bleef op dag een en dag twee toch telkens tussen de 20 en 30 kilometer. Het “gedoe” op gepaste afstand maar ik liep er niet vandaan, en bleef ermee verbonden. Toen ik eenmaal in België was voelde ik toch wat meer ruimte ontstaan. Dit inzicht raakte me wel. Al die concepten in het hoofd , die zich daar hebben vastgezet en de ervaring beïnvloeden…Mijn relatie met “thuis” blijf ik onderzoeken. Misschien is dat wel het ultieme pelgrimsdoel voor mij. Onderweg en thuis, de weg naar binnen en de weg naar buiten…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s