pelgrimeren

Pelgrimeren; een manier om je grenzen te verleggen.

De mens reist al vanaf het begin van zijn bestaan. De eerste en aanvankelijk enige manier was om al lopend een verder liggend doel te bereiken. Wie reist treedt buiten zijn eigen wereld. Wie buiten zijn eigen wereld treedt ziet andere werelden, en dit heeft vaak een verhelderende werking op ons bewustzijn. We groeien door te reizen. We leren te zien dat er meer is in de wereld dan alleen het leven dat wij zelf leiden. We leren andere landschappen kennen, andere gewoontes van mensen, andere kleuren en geuren, kortom, we vergroten onze eigen wereld door te reizen.

Pelgrimeren is een tocht naar een plek van spiritueel belang, met de bedoeling om inzicht te verwerven in je eigen denken en handelen. Om je plaats binnen de maatschappij en de wereld waarin je leeft met afstand te beschouwen. Niet het einddoel van de pelgrimstocht maar de weg ernaar toe is het belangrijkste. De ontberingen die je onderweg tegen kunt komen brengen je op andere plaatsen in jezelf waardoor de reis die je letterlijk onderneemt zich ook van binnen afspeelt. Vooral voor mensen die zich graag verplaatsen, in de natuur willen zijn en uitdagingen aan willen gaan is een pelgrimeren een bijzondere manier om tot jezelf te komen.
Elke tijdsperiode, elke cultuur en elke godsdienst op deze aarde kent het idee van pelgrimeren. De woorden pelgrimstocht en bedevaart worden door elkaar gebruikt maar over het algemeen geldt dat een pelgrimstocht in een minder grote luxe wordt afgelegd en vaak langer is. Pelgrimeren is een traditie binnen alle grote religies.

Of het nu vanuit religieuze, spirituele, zingevings of andere overwegingen is. Een pelgrimstocht lopen is een uitdaging, zowel geestelijk als lichamelijk. Ga op zoek naar God, bezinning, jezelf, je diepste beweegredenen of je grenzen.

wat is pelgrimeren op de website van Pelgrimshoeve Vessum